Whisky

  • Johnny Walker Blue
    1296045230_jw_blue.jpg

    John Walker i jego syn Alexander zaczął swoje eksperymenty z destylacją używając trudno dostępnych Whisky, głównie z wysp (zachodnich i wschodnich Highlandów i kilku destylarni z Speyside). W wyniku eksperymentów stworzyli jedną z najbardziej ekskluzywnych whisky, określana mianem The Oldest – Najstarszą. Każda indywidualnie numerowana butelka wykonana ze szkła kwarcowego zawiera unikatową mieszankę, której najstarsze składniki musiały dojrzewać w beczkach ponad 60 lat.

  • Johnny Walker Gold
    1296045148_walker_gold.jpg

    Składa się z piętnastu – przynajmniej 18-letnich – single malt i single grain. Gotowa mieszanka ma nasycony, złoty kolor. Woda używana do produkcji Gold Label płynie z górskiego źródła przez złotonośne pokłady dawnej, utrzymanej w niezmienionym stanie kopalni złota. Mikroskopijnej wielkości drobiny kruszcu, wypłukane przez rwący potok, mają mieć swój udział w kształtowaniu smaku Johnnie Walker Gold Label

  • Johnny Walker Green
    1296045124_Johnnie-Walker-GreenLabel-lg.jpg

    Najbardziej charakterystyczne z użytych do wytworzenia Green Label whisky to Talisker, Linkwood, Cragganmore, Caol Ila. Każda z nich leżakowała przez co najmniej 15 lat w dębowej beczce.

  • Johnny Walker Black
    1296045202_Johnnie_Walker_Black_Label.jpg

    Whisky ta składa się z ponad 40 pojedynczych gatunków whisky z których najmłodsza dojrzewała przynajmniej 12 lat.

  • Chivas 18 y.o.
    1296045094_chivas.jpg

    Chivas Regal 18 YO jest uwiecznieniem wspaniałej tradycji, która sięga samych początków produkcji whisky w Szkocji. Składa się z wielu whisky, z których najmłodsza ma 18 lat. Każda z whisky używanych do produkcji Chivas Regal 18 YO jest osobno mieszana a następnie z powrotem przelewana do dębowych beczek, gdzie przechodzi kolejny etap dojrzewania zanim wszystkie razem zostaną połączone przez Mistrza Destylacji i poddane trzeciemu i ostatniemu blendowaniu. Subtelna i pełna aromatu whisky.

  • Dimple
    1296045056_dimple.jpg

    Dimple to whisky klasy deluxe wyprodukowana po raz pierwszy pod koniec XIX wieku. Charakteryzuje się lekkim, lecz bogatym aromatem i delikatnym zapachem torfowym. Produkowana jest w najstarszej destylarni w Szkocji the House of Haig. Podstawą kompozycji jest słodowa whisky Glenkinchie.

  • Glenfiddich
    1296046159_glend.jpg

    Prosto z destylarni założonej w 1886 w regionie Speyside przez Williama Granta najmłodsza jednorodna whisky leżakowana przez 18 lat w dwóch różnych rodzajach dębowych beczek: po bourbonie i po sherry, łączona w drewnianych kadziach. Zdobywca wielu medali na międzynarodowych konkursach (w tym srebrnego podczas International Wine & Spirit Competition w 2009 roku), rozlewany do charakterystycznych dla destylarni trójkątnych butelek i dodatkowo pakowany w puszki (jako pierwsza whisky na świecie). Whisky bardzo łagodna, z delikatnymi, słodkimi nutami jabłkowymi i wyraźną nutą dębową.

  • Grants 12 y.o.
    1296046235_grands.jpg

    Od 1899 roku jest produkowana według niezmiennej receptury. Jest typową blended whisky (tzw. mieszaną) skomponowaną z najlepszych malt whisky: m.in. z Glenfiddich - numer 1 na świecie; Balvenie. Przez okres minimum 3 lat leżakuje w dębowych beczkach po sherry lub bourbonie. Swój wspaniały łagodny smak i aromat zawdzięcza starannie dobranym proporcjom malt i whisky zbożowych.

  • Glenkinchie
    1296044988_glenkinchie_gr.jpg

    Klasyczna whisky Glenkinchie 10 year old jest typową lowland whisky z lekkim i rześkim charakterem, z cytrynową i trawową nutą. Słodki posmak i lekki torfowy ślad czynią tą whisky dobrym wstępem do świata single malts.